Kogebog på Yupo syntetisk "papir" | Thomas Holm | Pixl Aps

Kogebog på Yupo syntetisk "papir"

SIdste uge var jeg involveret i et sjovt projekt hos Nofo Print i Helsingør som skulle trykke en high-end kogebog (Food For Brains) på et 100% Syntetisk papir (polypropylen) fra Papyrus som hedder Super Yupo.

Det specielle ved dette papir er at det ikke er papir, og at det derfor ikke kan bære mere farve end en normal avis seperation (250% TAC). Det skal trykkes med specielle farver (oxidationstørrende vegetabilske foliefarver), og det reagerer noget anderledes end normalt papir mht. punktbredning, og må ikke trykkes i stakke højere end 60cm. Det er desuden, ahem, temmelig pebret rent prismæssigt, så vi skulle for alt i verden minimere makulatur og fejl.

Super Yupo densitet og punktbredning

Jeg lavede derfor en tryktest hos Nofo for at finde de optimale densiteter der ikke gav afsmitning, og samtidig god trykkontrast, og trykte i forlængelse heraf nogle specielt tilrettede profileringsark (papiret kan ikke tåle mere end 250% TAC så almindelige testcharts giver afsmitning), og jeg byggede derefter en speciel ICC profil til at farvekonvertere billederne til Yupo papiret. Det krævede nogle ret specielle indstillinger da der jo næsten ikke måtte komme farve på papiret men der samtidig skulle være god kontrast på trykket, uden for meget sort i højlys og lyse toner. Fabrikanten anbefaler UCR seperationer men med med UCR (Under Color Removal hvor sort kun ligger i neutrale områder) er det svært at oppebære den nødvendige kontrast med det lave inklimit, og samtidig holde en god gråbalance over et oplag.

Nå, men det lykkedes, vi lavede en tryktest, valgte den bedste af 4 profiler jeg havde bygget, jeg byggede en visuel kontrolkile baseret på profilen så det var nemmest muligt for trykkeren at holde balancen, og alting er på nuværende tidspunkt trykt til alles tilfredshed. Selv en Hollandsk tekniker fra Papyrus, som var til stede under trykningen, var behørigt imponeret over resultatet og den kontrast og farverigdom vi fik ud af Super Yupo i forhold til hvad han normalt ser på denne kvalitet.

Herunder kan du se en sammenligning på seperation mellem Super Yupo og en ISOcoated profil. Læg mærke til at TAC på sort på Yupo'en er på 188 hvor en ISOcoated v2_300 er på TAC 300. Der er steder i seperationen på Super yupo hvor man rammer TAC 250 men det er i mørke mættede farver hvilket yderligere minimerer mulighederne for afsmitning og sammenbrænding af oplaget.

Super_Yupo_profil

ISOcoated_v2_300Pixl Aps · Filmtorvet 4. · 3500 Værløse  ·  Danmark · Tlf: (+45) 32 96 90 14 · www.pixl.dk