Hvilken monitor kalibrator er den bedste? | Thomas Holm | Pixl Aps

Hvilken monitor kalibrator er den bedste?

calibrator150


Det afhænger af hvilken monitor du har (farverummets størrelse, LCD panel og backlight type) samt hvilken software du benytter til at kalibrere med.

Men der udover er der også nogle instrument parametre som er værd at tage stilling til, de er nemlig ikke alle lavet lige!

I forbindelse med en doktor-afhandling som stadig er under udarbejdelse har J. Raimar Kuhnen-Burger (fra Quato) testet 4 forskellige almindelige kallibreringsløsninger, mellem 20-100 forskellige produktionseksemplarer af hver instrument, og testet op imod Minolta CS200, CS1000 and CS2000 spectroradiometre som reference instrumenter. Alle test er lavet på stabiliserede displays med forskellige farverum, og et af foremålene var at finde ud af hvor ensartet de forskellige instrumenter var og hvilke der var optimale til forskellige display typer. HEr er en kort opsummering af enkelte af resultaterne.

· EyeOne Display 2 - max. afvigelse 18 ∆E, gennemsnitlig afvigelse 8 ∆E
· Spyder 3 Elite      - max. afvigelse 15 ∆E, gennemsnitlig afvigelse 7 ∆E
· DTP94b               - max. afvigelse 3 ∆E, gennemsnitlig afvigelse 1,5∆E
· EyeOne Pro Rev D - max. afvigelse 3 ∆E, gennemsnitlig afvigelse 2 ∆E

Og så er lidt forklaring vel på sin plads. En tommelfingerregel er at en ∆E (Delta E) afvigelse på 3 er det maksimalt acceptable, og for gråtoner er det sjældent mere end 1 ∆E. Hvis en række af de samme instrumenter gennemsnitligt afviger med over 7, så er der i praksis meget stor forskel på instrumenterne. Derfor vil 4 ens displays kalibreret med 4 af disse instrumenter formodentlig ikke se ens ud, og de vil formodentligt også alle have farver der vises desideret forkert. Hvis ikke man har en stor grad af sikkerhed på at en monitorkalibrator virker korrekt så giver det jo ikke meget mening at bruge den.

De bedste instrumenter er (bl.a. derfor) en i1 Pro (i1basic eller i1extreme pris fra ca. 7.500,-) eller en DTP94 (Kr. 1595) og det er specielt vigtigt hvis du benytter et display med et stort farverum.

Der er naturligvis meget mere i ovennævnte test, bl.a. hvad der sker når man kalibrerer wide gamut displays med colorimetre, hvilke instrumenter der bedst måler skyggepartier som er enormt vigtige. Det er forholdsvist omfattende og noget nørdet, men hvis du er interesseret kan du her læse kildematerialet ovenstående er baseret på.

Med venlig hilsen
Thomas Holm / www.pixl.dk

Pixl Aps · Filmtorvet 4. · 3500 Værløse  ·  Danmark · Tlf: (+45) 32 96 90 14 · www.pixl.dk