Lys og lyskasser - er din opfattelse farvet? | Thomas Holm | Pixl Aps

Lys og lyskasser - er din opfattelse farvet?

Ser dine farver ud som de egentlig er?

Det er nok et lidt sværere spørgsmål end du tror. Farver vi ser afhænger af 3 faktorer; det objekt du ser, dine øjne (og hjerne) og det lys der oplyser objektet.

Hjernen er et kapitel for sig (et meget stort et) men det er lyset sådan set også.  For at sætte tingene sådan lidt på spidsen (overdrivelse fremmer som bekendt forståelsen): 

Forestil dig en mand på en scene iklædt røde bukser og en hvid jakke, som er belyst af en hvid projektør. Bukserne ses som hvide fordi de reflekterer alt lyset og jakken ses som rød fordi den absorberer de blålige dele af lyset og reflekterer de røde dele af spectrumet. Hvis vi på den anden side belyser manden med en rød projektør, vil både bukser og jakke se røde ud: Bukserne reflekterer alt lyset (dvs. rødt lys) og jakken reflekterer de røde dele af spektrummet, altså også rød. Så lyset har stor indflydelse på hvordan vi ser farver.

Mindre ekstremt er selvfølgelig den slags pærer der findes i supermarkeder der får grøntsager til at se grønne ud eller kød til at se rødt ud. De er fremstillet til at fremhæve visse farver.

Men når man så har en "dagslyskasse" så skulle man vel gerne være sikker på at farverne er rigtige ikke?

NEJ!

Lysstofrør i dagslyskasser er langt fra lavet ens og der er meget stor forskel på kvaliteten af dem. Desuden er der rigtig mange der benytter forkerte rør (altså rør der ikke er fremstillet til at simulere dagslys) og dermed ikke er i stand til at vise alle farver korrekt.

Jeg har indenfor de sidste 2 måneder haft fornøjelsen af 4 kunder der på forskellig måde har haft problemer med farver der ikke matcher mellem tryk og prøvetryk (set i en lyskasse) mellem skærm og tryk (tryk set i en lyskasse). Fælles for disse virksomheder (3 trykkerier og et reklamebureau) var i alle tilfælde forkerte lysstofrør, eller bare lysstofrør der ikke var gode nok. 

Og før nu at hælde lidt teknik ud af øret: Når man bedømmer tryk og prøvetryk i den grafiske industri gør man det normalt efter ISO standard 3664. Jeg benytter en software fra Babelcolor der med en Eye One Pro kan verificere lyskasser efter ovenstående standard.

Den korte historie er at de eneste rør jeg i nyere tid har set passere ovenstående standard er GretagMacbeth 5000K (nu X-Rite) rør samt Phillips TLD90 Graphica. GretagMacbeth rørene er de mest præcise (og i øvrigt billigste). Alle andre, inkl. Just ColorControl rør fejler standarden. Just affærdiger i øvrigt at målingerne er præcise nok da en Eye One Pro ifølge dem ikke har den fornødne spektrale opløsning, og henviser til at opmålinger skal foretages med et specroradiometer (som koster på den forkerte side af kr. 100.000).

Her er et par eksempler på hvordan de forskellige rør fungerer, og lidt information om fortolkning af rapporterne:

GretagMacbeth

Phillips Graphica

Just ColorControl

"Tilfældigvis" sælger vi i Pixl GretagMacbeth rørene så du behøver ikke lede længere hvis du vil se dine farver korrekt.

Og den med øjnene og hjernen tager vi senere...

Pixl Aps · Filmtorvet 4. · 3500 Værløse  ·  Danmark · Tlf: (+45) 32 96 90 14 · www.pixl.dk