Levetid for monitorkalibratorer | Thomas Holm | Pixl Aps

Levetid for monitorkalibratorer

En Eye One Display eller display 2 er et nogenlunde fornuftigt colorimeter til prisen så længe man har et af dem der måler nogenlunde rigtigt. En monitorkalibrator er grundlæggende skruet sådan sammen at man har en sensor med et eller andet måleområde som man så filtrerer så det "ser" nogenlunde som det menneskelige øje. 

i1display

For et colorimeter (som Eye One Display eller X-Rite DTP94) gøres det ved at indsætte 3-4 farvede filtre som hver begrænser lyset til bestemte bølgelængder og dermed omtrentligt emulerer det menneskelige øjes følsomhed. Problemet er at filtrene i Eye One Display er lavet af plastic (gelatine) og dermed har en begrænset levetid normalt 2-3 år. Et andet colorimeter fra X-Rite DTP94 benytter glasfiltre hvilket betyder væsentlig længere levetid, men også en højere præcision.

i1proEt spectrophotometer som Eye One Pro benytter ikke farvede filtre men en såkaldt diffraktiongrating (lidt ligesom en prisme) som splitter lysets farver op i det synlige spectrum og derefter tælles photoner.Og hvad betyder det så for dig?
· Hvis du har en Eye One Pro der er mere end 2 år gammel bør du overveje at få den rekalibreret hos fabrikken - se link til Xrite RMA formular.

· Hvis du har en i1 display uanset model der er ældre end 2 år så skal du overveje nøje om du kan stole på den. Dvs. du skal finde en måde at verificere om den måler rigtigt på, f.eks. et andet nyere instrument og UGRA DACT.

· Hvis du har en X-Rite DTP94 der er mere en 5 år gammel, så gælder ovenstående, find en måde at verificer om den måler rigtigt.

Colorimetre kan ikke rekalibreres, det kræver en udskiftning af filtrene, og det betyder derfor reelt at du bliver nødt til at købe et nyt instrument...

Pixl Aps · Filmtorvet 4. · 3500 Værløse  ·  Danmark · Tlf: (+45) 32 96 90 14 · www.pixl.dk