Hvad er G7 versus ISO 12647-2 og PSO | Thomas Holm | Pixl Aps

Hvad er G7 versus ISO 12647-2 og PSO

g7 logo

G7 er et set specificationer udviklet af Don Hutcheson og IDEAlliance for at implementere ISO 10128, også kendt som Near Neutral metoden. Det som adskiller G7/Near Neutral fra ISO 12647-2/PSO kan groft formuleres sådan her:


ISO 12647-2 definere Lab værdier for solide og sekundær farver, TVI/Punktbredningskurver der oprindeligt er baseret på film og ikke CtP, samt trykfarver der overholder ISO 2846, samt 5 standard papirtyper. Dertil hører et standard karakteriserings data hvorfra der er fremstillet nogle ICC profiler der burde passe til enhver trykmaskine der trykker efter denne standard.

Processen er rigtig god, men har 2 hovedproblemer:

Den dækker kun 5 standard papirtyper, blandt andet er der ingen af disse papirtyper der rent faktisk svarer overens med størsteparten af de ubestrøgede kvaliteter der rent faktisk trykkes med idag.

Det andet problem er at der kan være ret stor forskel på farver fra forskellige leverandører og forskellige farveserier. Det betyder at selv når alting er indstillet perfekt, og alle punktbredningskurver er tip-top i orden kan gråbalancen godt være skæv alligevel.

G7's udgangspunkt er at man benytter de samme solide farver og de samme farvesæt (ISO 2846). Men punktbredningskurverne er mere naturlige (for CtP) og dermed lidt mørkere i højlysene og lidt mere åbne i skyggerne.

Men hvor PSO definerer en fast TVI/punktbredning går G7 istedet efter en bestemt samlet densitet, og en perfekt gråbalance i relation til den papirbasefarve der benyttes. Dvs. rent visulet vil en gråbalance altid visuelt fremstå neutralt uanset papirtypen, men den vil være forskellig på et varmt og et koldt papir.

Så hvad er bedst?

På offset med de variabiliteter der uundgåeligt er ved processen vil der være meget lille forskel i daglig produktion. Det er muligt at G7 har en svag fordel i skyggepartierne som vil give en svagt bedre adskillelse, til gengæld er der en mangel i form af en profil/dataset til ubestrøget papir (det er på alfa/beta stadiet i øjeblikket). Så her står den vel 1:1

Fordi vi ikke absolut skal holde en bestemt CtP kurve med G7, og benytte nogle bestemte papirbasefarver, kan G7 overføres til andre trykteknologier så som Flexo tryk, storformat, serigrafi, dybtryk osv. og dermed sikre et visuelt ensartet resultat uanset trykteknik og medie, og uden at begrænse farverummet af f.eks. en stroformat inkjet til det som en offset maskine kan, for at tvinge den ind i en standard den ikke passer til. Så hvis man beskæftiger sig med andet en arkoffset så er det måske mere 2:1 i G7's farvør.

Men vil man overhovedet kunne Implementere G7 i en ISO 12647 baseret Europa uden at skulle give kunderne nye og anderledes specifikationer?

Ja det mener jeg godt man kan, og helt uden at involvere kunderne (med mindre der er en forretningsmæssig fordel i det), men det er en lidt længere forklaring...

G7 Expert directory


Pixl Aps · Filmtorvet 4. · 3500 Værløse  ·  Danmark · Tlf: (+45) 32 96 90 14 · www.pixl.dk